Preliminary Design Forest Meadows Amphitheatre

Preliminary Designs for the Forest Meadows Amphitheatre renovation have been created by architect Kurt Schindler of ELS.

Key improvements include:
• Improved Acoustics
• Retractable Shade Awning for Matinees
• Improved Accessibility
• Permanent Infrastructure
• Actor Enhancements

Our Dream:

Audience will enter the renovated Amphitheatre through a new entry built into the existing curved wooden wall.  Outside the wall, patrons will be able to purchase tickets.

View of entry building from the bridge.

View of entry building from Belle Avenue.

 

 

 

 

 

Inside the wall, the entry building will open onto a Patio where patrons may purchase drinks, snacks, and Shakespeare gifts.  You won’t need to leave the Amphitheatre at intermission to get a cup of coffee!

Improved acoustics will result from a new sound wall which, when open, will allow views of the stage from the picnic area, and when closed, will create a sound barrier allowing you to hear Shakespeare’s words much more easily. We’ll also be able to improve the picnic area with better lighting and a shade awning.

Access will be easier with an ADA accessible ramp at the far right of the seating area (nearest the restrooms) that will allow wheelchairs to easily sit in the front row of seats.  The pathway from the parking lot, through the Amphitheatre, and to the restrooms will be paved – no more rolling wheelchairs over earth and gravel.

There will be permanent lighting towers, with underground cabling, eliminating trip hazards, and allowing for a retractable shade awning over the seating area that can be used during matinee performances.  You can see the rigging in the pictures below.

Backstage, there will be actual dressing rooms for our actors, a small storage shed for supplies, and a permanent staircase to the backstage area.

 

 

 

Additional improvements for audience include a new ground treatment between rows of seats to eliminate dust, replacement and repair of broken and failing benches, and safety railings down both aisles.  We are planning to keep the historic redwood benches and find the most comfortable seat cushions available.

Additional permanent infrastructure improvements include a new small Tech Booth and additional storage areas for lumber and set materials.

We are committed to maintaining the Amphitheatre’s rustic charm, and protecting the riparian environment.

Click here for more information about our new year-round home at 514 Fourth Street, San Rafael.

To find out more, or sign up for updates about these projects and our progress, please email management@marinshakespeare.org or phone Lesley Currier at 415-499-4485.